Olivier Winants - Integratieve therapeut Culemborg
Therapeut en Trainer Culemborg Utrecht Den Bosch
therapeut, psychotherapeut, trainer, Culemborg, Utrecht
21762
home,page-template-default,page,page-id-21762,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5.2,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Olivier Winants - English Speaking Psychotherapist Brussels
Het is tijd

Er vindt een omwenteling plaats. De mensheid heeft meer dan vier decennia aan zelf-ontwikkeling gedaan, een tijd waarin het ‘Ik’ centraal stond. Het tijdperk van the self-made man. Deze focus op de individualiteit heeft ons langs één kant veel kennis gebracht. Het was een nodige bevrijding van onderdrukkende en verdrukkende opgelegde denkbeelden van de naoorlogse jaren. Het liet een ongekende explosie aan creativiteit en innovatie toe. Maar we zijn er nu in doorgeslagen. Veertig jaar van doorgedreven verheerlijking van het Ik heeft een andere waarheid versluierd: mensen worden niet gelukkig van zelfabsorptie. Wij mensen voelen ons pas vervuld als we voor elkaar iets kunnen betekenen.

 Door deze vergeten waarheid zakken steeds meer mensen weg in eenzaamheid, isolatie, burn-out en zinloosheid. Hen wordt verteld dat ze ‘niet mee kunnen’ met de rat-race. Hen wordt verteld dat ze geen ambitie hebben of dat ze lui zijn. Ik ben het er niet mee eens. Deze mensen zijn helemaal niet ziek of onwelwillend. Integendeel zelfs, het zijn boodschappers van een vergeten waarheid. De voorbodes dat we in falend verhaal leven, in een systemische leugen. De leugen van individueel geluk, de fabel van zelfmaakbaarheid.
 Wat we vergeten zijn is dit: wij mensen bloeien op als we voelen bij elkaar en de wereld rondom ons te horen. Wij zijn wezens van relationele insluiting, wij hebben elkaar nodig om zingeving te ervaren in dit leven.  Mensen bouwen elkaar op, wij ontwikkelen elkaar. Dat is onze evolutionaire potentie: het besef van de enorme kracht van een Nieuw Wij.

Mijn  Visie

Ik droom van een wereld waarin we met z’n allen beseffen hoe waardevol gemeenschap is, hoe ongelooflijk waardevol wij mensen voor elkaar zijn. Een wereld waarin kinderen van jongsafaan worden doordrongen van hun inherente waarde, los van status, prestatie of doelen.  Waar succesvol zijn maar één ding betekent: je voelt je gelukkig om wie je bent en je hebt een plek in de grotere gemeenschap. Een wereld waarin letterlijk iederéén voelt dat die erbij hoort: no person left behind. Een plek waarin elk individu kan opbloeien op haar unieke wijze, en deze giften met plezier en trots schenkt aan de grotere gemeenschap. Een wereld waarin we ten volle omarmen hoeveel wij voor elkaar kunnen betekenen als mens. Er is ons verteld dat elkaar nodig hebben een tekortkoming is, een falen van zelfstandigheid. Dit is een ware tragedie! Onze interafhankelijkheid, ons elkaar-nodig-hebben is net de vervolmaking van onze evolutionaire potentie!

 De weg naar deze nieuwe wereld is om de volgende decennia in het teken te zetten van herverbinding. The Relational Age. Het is hoog tijd om al onze opgedane zelfkennis aan elkaar te schakelen in grotere verbindende verhalen. Zelfontwikkeling is de eerste stap. De tweede stap is om onze ontwikkelde, bevrijde talenten nu terug te schenken aan de grotere wereld. Dit Nieuwe Wij eert ten volle de individualiteit van mensen en ziet ieders uniciteit als verrijking, niet als bedreiging. Dit Nieuwe Wij weet dat mensen op hun best zijn als ze aan elkaar geschakeld zijn. Dit Nieuwe Wij is de natuurlijke evolutionaire potentie van elke mens.

9904